05 november, 2006

Saddam Hoessein gaat eens blijven hangen !

De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein is tot de dood door ophanging veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. In Bagdad braken rellen uit.

Direct nadat het tribunaal in Bagdad uitspraak had gedaan braken in Bagdad in de soennitische wijk Azamiyah vuurgevechten uit tussen met machinewapens gewapende aanhangers van Saddam en de politie.

Ook Saddams halfbroer Barzan Ibrahim - het voormalige hoofd van de inlichtingendienst - en Awad Hamed al-Bandar - die onder Saddam voorzitter was van het Revolutionair Hof, kregen de doodstraf. De drie zijn veroordeeld vanwege de dood van 148 sjiitische inwoners van het ten noorden van Bagdad gelegen Dujail. De sjiieten werden ter dood veroordeeld nadat er in Dujail een aanslag op Saddam was gepleegd.

Nadat het vonnis was voorgelezen schreeuwde een van woede trillende Saddam: "Lang leve het volk en dood aan zijn vijanden. Lang leve de glorieuze natie en dood aan zijn vijanden."

Hij weigerde aanvankelijk te gaan staan om het vonnis aan te horen, maar nadat twee gerechtsdienaren hem omhoog hadden gehesen ging hij niet weer zitten. Een van de Saddams advocaten, de Amerikaan Ramsey Clark, werd uit de rechtszaal verwijderd na de rechter een memorandum te hebben overhandigd waarin hij het proces een karikatuur van rechtvaardigheid noemde.

Volgens de statuten van de rechtbank volgt automatisch een procedure in beroep bij een terdoodveroordeling. Die kan de uitvoering van het verdict verscheidene weken of maanden vertragen. "God is groter dan de bezetter", riep Saddam Hoessein nog, terwijl vier bewakers hem met de handen op zijn rug vastgebonden de zaal uit leidden waar de rechtszitting plaatsvond. De gewezen Iraakse leider werd ook tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid en nog eens tot tien jaar wegens deportatie. De rechtbank volgde met de veroordeling het rekwisitoor van procureur-generaal Jaafar al-Moussaoui, die op 19 juni de doodstraf geëist had tegen de 69-jarige Saddam.

De rechtbank sprak zondag nog twee andere doodvonnissen uit, het ene tegen tegen een halfbroer van Saddam, Barzan al-Tikriti, hoofd van de inlichtingendiensten op het ogenblik van de feiten, en tegen een gewezen rechtbankvoorzitter, Awad Ahmed al-Bandar.

Ex-vicepresident Taha Yassine Ramadan werd tot levenslang veroordeeld. Drie voormalige lokale leiders van de Baath-partij, Abdallah Kadhem Roueid, zijn zoon Mezhar Abdallah Roueid en Ali Daeh Ali, kregen vijftien jaar celstraf wegens "vrijwillige doodslag".

Een van de acht beklaagden, Mohammed Azzam al-Ali, vroeger ook een plaatselijke leider van Baath, werd overeenkomstig de vordering van de procureur-generaal vrijgesproken. Na de voorlezing van de uitspraak werd de zitting van de strafrechtbank door rechter Raouf Rachid Abdel Rahmane gesloten.

In het sjiitische dorp Dujail, zo'n 60 kilometer ten noorden van Bagdad, mislukte in 1982 een aanslag op toenmalige president Saddam Hoessein. Een groep van samenzweerders wou de moord op ayatollah Muhammed Bakr al-Sadr door het bewind wreken. Talrijke mannen werden meteen na de aanslag door lijfwachten van Saddam doodgeschoten. Enkele samenzweeders konden ontkomen.

Later werden nog eens 148 mannen en jongeren geëxecuteerd. Honderden bewoners van het dorp - mannen, vrouwen en kinderen - werden in Nugra Salman opgesloten, een van de ergste gevangenissen van het land. Veel van hen stierven door de onmenselijke omstandigheden in de gevangenis, anderen bezweken aan de folteringen.

Saddam liet Dujail bovendien bombarderen en plantages vernietigen die in het levensonderhoud van de bewoners voorzagen. (bron : Gazet van Antwerpen)

Geen opmerkingen: