18 januari, 2006

Slag thuisgehaald ?


Als markeur aan de Haven van Antwerpen ligt dit onderwerp mij toch nauw aan het hart. De manier waarop roept misschien vragen op maar aan de andere kant was het nodig om te betogen tegen de zelfafhandeling.

Op enkele witte raven na hebben zowat alle afgevaardigden gisteren in het Europees Parlement de havenrichtlijn afgekraakt, ook de Vlaamse vertegenwoordigers. Deze middag wordt er gestemd het voorstel. De resolutie waarin gepleit wordt voor verwerping maakt duidelijk de meeste kans.

Een uitzondering aan Vlaamse kant, die de verwerping ,,niet zal goedkeuren'', is Dirk Sterckx (VLD). Hij pleit ervoor om voort te sleutelen aan de richtlijn. Indien de zelfafhandeling, die toelaat dat bemanningen de schepen laden en lossen in plaats van de dokwerkers, uit het ontwerp wordt gehaald, kan de tekst verder in tweede lezing worden bijgeschaafd.

Bij de verwerping, aldus Sterckx, bestaat het gevaar dat er de eerste vijf jaar geen nieuw voorstel meer komt en dat zou volgens hem grote juridische onzekerheid opleveren, wat investeringen remt. Hij waarschuwt ervoor dat de rechters van het Europees Hof uiteindelijk gedwongen zullen worden, na klachten, arresten te vellen op basis van algemene principes zoals ,,vrije concurrentie'' die veel verder gaan dan de richtlijn.

Gisteren bleven in Straatsburg nog tien Vlaamse dokwerkers aangehouden na de incidenten van maandag. Vandaag verschijnen ze voor de rechter.

Wanneer de Europese Commissie dit punt op de agenda blijft plaatsen zal het niet te laatste keer zijn dat we in Straatsburg op bezoek zullen komen.

Geen opmerkingen: